Dış Ticaret Bülteni

TÜRKİYE – KORE KEK 9. DÖNEM TOPLANTISI

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Sekreterliği'nden Odamıza gelen yazıda; Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan'ın 2 Mart 2020 tarihinde Güney Kore Ticaret Bakanı Sayın Myung-hee Yoo ile Ankara'da düzenlenmesi öngörülen ikili görüşmede, yakın dönemde gerçekleştirilmesi planlanan Türkiye-Güney Kore Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 9. Dönem Toplantısının gündem maddelerine ilişkin olarak görüş alışverişinde bulunulacağı bildirilerek, söz konusu KEK Toplantısında gündeme getirilmesinde fayda görülen konulara ilişkin bilgi talep edilmektedir.

Türkiye - Güney Kore 9. Dönem KEK toplantısında kullanılmak üzere, Güney Kore ile ticari ve ekonomik ilişkilerin arttırılmasına yönelik işbirliği imkânları, öncelik verilecek sektörler, ticaretin geliştirilmesi için öneriler, ikili ilişkilerde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri gibi konulara ilişkin görüş bildirmek isteyen Üyelerimiz, görüşlerini en geç 24 Şubat 2020 Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar TOBB’a (E-posta: [email protected]) iletilmeleri gerekmektedir.

Bilginize.

MEKSİKA TÜRK İHRAÇ ÜRÜNLERİ FUARI

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Sekreterliği'nden Odamıza gelen yazıda; 17-20 Nisan 2020 tarihleri arasında Meksika'nın Meksiko şehrinde "Meksika Türk İhraç Ürünleri" fuarının Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği organizatörlüğünde düzenleneceği, söz konusu fuarın gerçekleştirilmesinin Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar PEKCAN ve Meksikalı mevkidaşının iki ülke arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesine yönelik ortak kararlılıklarının bir ifadesi olduğu, fuar açılışının Sayın Bakanlar tarafından gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, Meksika'nın dünyanın 11'inci büyük ekonomisi olması, dış ticaret bakımından ülkemizin bölgede yoğunluklu ticari faaliyet gösterdiği ülkelerden birisi olmaması gibi unsurların bu ülkeyi Türk iş insanları için önemli bir cazibe odağı haline getirdiği, tarım ürünleri, petrol ürünleri, plastik, kauçuk, tekstil ve konfeksiyon, demir-çelik, iklimlendirme, elektronik, otomotiv yan sanayi, deniz taşıtları ve mobilya sektörlerinde bu ülkeye yapılacak ihracatın büyük bir potansiyel teşkil ettiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, ayrıca, Sayın Bakanların Türkiye-Meksika ticari ilişkilerinin sahip olduğu yüksek potansiyeli gerçekleştirme iradeleri göz önünde bulundurularak yukarıda bahsi geçen sektörlerde faaliyet gösteren firmalarımızın geniş katılımıyla bir fuarın sağlanmasında fayda olduğu bildirilmektedir.

Anılan fuara ve Meksika pazarına ilişkin olarak 19-21 Şubat 2020 tarihleri arasında Adana, Bursa, Gaziantep, İstanbul ve İzmir şehirlerinde toplantılarının düzenleneceği bildirilmekte olup, söz konusu toplantılara azami düzeyde katılım sağlanması talep edilmektedir.

Bilginize.

KAZAN ENERJİ FORUMU VE FUARI

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Sekreterliği'nden Odamıza gelen yazıda; Tataristan Cumhuriyeti Yetkili Temsilciğinin 14.02.2020 tarihli e-postasına atıfta bulunularak Tataristan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 17-19 Mart 2020 tarihlerinde Tataristan'ın başkenti Kazan'da "Tataristan Uluslararası Enerji, Kaynak Verimliliği ve Ekoloji Forumu" ve eş zamanlı olarak "Enerji ve Enerji Kaynaklarının Tasarrufu" ile "21. Yüzyıl Çevre Teknolojileri ve Ekipmanları" konulu fuarların düzenleneceği belirtilmektedir.

Anılan Forum'da enerji verimliliği alanında gaz yakıt pazarındaki gelişmeler, alternatif enerji kaynakları ve üretimin dijitalleşmesi konularının ele alınacağı, günümüzdeki "enerji tasarruf teknolojileri" ve "yenilikçi enerji tasarrufu" uygulamalarının sergileneceği ifade edilmektedir.

Söz konusu Forum ile ilgili davet mektubunun Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin web sitesi (www.tobb.org.tr) sağ panelinde "Hizmetler" başlığı altındaki Uluslararası İş İmkânları/Yurtdışı Etkinlikler bölümünden temin edilebildiği, etkinliklere ilişkin güncel bilgilere (Rusça dilinde) http://tef.tatar web adresinden ulaşılabildiği bildirilmektedir.

Bilginize.

BANKACILIK SİSTEMİNE YÖNELİK ÜCRETLERE İLİŞKİN DÜZENLEMELER

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Sekreterliği'nden Odamıza gelen yazıda; Sanayici ve Tüccarımızın sorunlarının çözümüne yönelik olarak girişimde bulunulan ve takip edilen konulardan birisi olan banka işlem ücretlerine ilişkin Merkez Bankası tarafından ’’Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’’ ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından ’’Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik’in yayınlandığı bildirilmiştir.

Yürürlük tarihi 01.03.2020 olan ’’Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’’ ile birlikte;

 Ticari müşterinin vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunduğu veya kredi borcunun tamamını erken ödediği hallerde banka erken ödenen miktara göre tahakkuk etmeyen tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirimleri yapmakla yükümlü olacaktır.

Ticari müşterinin kredinin tamamı için erken ödeme talebinde bulunması halinde bankalar bu talebi kabul etmek zorunda olacaktır. Ticari müşterilerden alınabilecek erken ödeme ücreti, gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve ticari müşteriler tarafından bankaya erken ödenen tutarın, kalan vadesi yirmi dört ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi yirmi dört ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemeyecektir. Faiz oranının değişken olarak belirlenmesi halinde bu müşterilerden erken ödeme ücreti talep edilemeyecektir.

Ayrıca, Hazine destekli KGF kefaleti ile kullandırılan kredilerin erken kapatılması halinde bankalarca talep edilen erken kapama komisyonlarının alınmaması gerektiği Bakanlıkça değerlendirilmiştir.

Diğer taraftan, yürürlük tarihi yine 01.03.2020 olan Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliği’’ ile birlikte;

EFT işlemlerinden alınacak ücret işlem tutarının 1.000.-TL’nin altında olması halinde mobil bankacılık uygulamaları ve internet bankacılığı aracılığıyla yapılan işlemler ile düzenli ödemelerde 1.-TL’yi, ATM’den yapılan işlemlerde 2.-TL’yi, diğer kanallar ile yapılan işlemlerde ise 5.-TL’yi geçemeyecektir. İşlem tutarının 1.000.-TL ile 50.000.-TL arasında olması halinde bu sınırlar sırasıyla 2.-TL, 5.-TL ve 10.-TL olarak, işlem tutarının 50.000.-TL ve üzerinde olması durumunda ise 25.-TL, 50.-TL ve 100.-TL olarak uygulanacaktır. Kuruluş ile finansal tüketici arasındaki sözleşmede geç işlemler olarak belirlenen ve mutat saatler dışında yapılan EFT işlemlerinde anılan sınırlar %50 artırımlı olarak uygulanacaktır. Havale işlemlerinde ise uygulanacak azami ücretler EFT işlemleri için belirtilen ayrımlara tabi olarak ilgili ücretlerin yarısı oranında uygulanacaktır. Bankalarca gerçekleştirilen uluslararası para transfer işlemlerinin ücretleri ise finansal tüketici ile banka arasında düzenlenen sözleşme ile belirlenecektir.

Bilginize.

TÜRKMENKİMYA İHALESİ

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Sekreterliği'nden Odamıza gelen yazıda; Türkmen Kimya Devlet Kurumu tarafından Türkmenistan'ın Ahal vilayeti Tecen ilçesinde faaliyet gösteren Tejenkarbamid fabrikasının bakım ve onarım işlerinin yapılmasına ilişkin ihale açıldığı bildirilmektedir.

İlgilenen üyelerimizin en geç 27 Şubat 2020 tarihine kadar Türkmen Kimya Devlet Kurumu'na (Tel: +993 12 30 0102, faks: 39 01 72, e-posta: [email protected]) başvurması gerekmektedir.

2018/2 SAYILI TEBLİĞ GÜNCELLEME ÇALIŞMALARI

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Sekreterliği'nden Odamıza gelen yazıda; 31 Aralık 2017 tarihinde yayımlanan 2017/11168 sayılı ithalat rejimi kararına ek karar ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılacak ithalatta Ticaret Bakanlığı’nın (ithalat Genel Müdürlüğü) izninin aranacağı belirtilmiş olup, kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılacak ithalatta alınacak izinlere ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla 16/02/2018 tarihli 30334 sayılı Resmi Gazete ’de “Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Yapılacak İthalatta Alınacak İzin Hakkında Tebliğ (ithalat:2018/2)”in yayımlandığı kaydedilmiştir.

03/04/2019 tarihli ve 30734 sayılı Resmi Gazete ‘de  yayımlanan "Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Yapılacak İthalatta Alınacak İzin Hakkında Tebliğ (İthalat: 2018/2)’de Değişiklik yapılmasına Dair Tebliğ ”in “izin belgesi verilmeyen eşya” başlıklı 9 uncu maddesine “negatif liste” eklendiği; anılan Tebliğ’in özellikle “izin belgesi aranmayacak eşya” başlıklı 8 inci maddesi ve “izin belgesi verilmeyen eşya” başlıklı 9 uncu maddesinin güncellenmesi ihtiyacının ortaya çıktığı ifade edilmiştir.

Söz konusu Tebliğ’e ilişkin görüşlerinizi 6 mart 2020 tarihine kadar [email protected]  adresine göndermeniz rica olunur.

Bilginize.