Dış Ticaret Bülteni

TÜRKİYE – KUVEYT İŞ FORUMU

Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Sekreterliği'nden Odamıza gelen yazıda; Kuveyt Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında 12 Kasım 2019’da Kuveyt’te T.C. Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan ve Kuveyt Devleti Ticaret ve Sanayi Bakanı Sayın Khalid Naser Al Rodan katılımlarının öngörüldüğü “Türkiye-Kuveyt İş Forumu” düzenlenecektir.
Forum kapsamında yatırım ortamlarındaki fırsatlar, inşaat, altyapı, kamu özel sektör ortaklıkları, finans ve teknoloji sektörleri özelinde ele alınacak olup, kadınların iş hayatında güçlendirilmesine yönelik özel bir oturumun yapılması öngörülmektedir.
Bu kapsamda, foruma katılmak isteyen firma temsilcilerinin 14 Ekim 2019 tarihine kadar https://portal.deik.org.tr/ KatilimFormu/1034/13348 bağlantısı üzerinden kayıt olup katılım bedellerinin yatırılmış olması gerekmektedir.
Bilginize.


KARADAĞ – TÜRKİYE İŞ VE YATIRIM FORUMU

Sayın üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Sekreterliği'nden Odamıza gelen yazıda; Karadağ Ekonomi Odası işbirliği ile 4 Ekim 2019 Cuma günü Podgoritsa Ramada Hotel’de “Karadağ-Türkiye İş ve Yatırım Forumu” gerçekleştirilecektir.
T.C. Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Karadağ Başbakan Yardımcısı Sayın Milutin Simovic ve Karadağ Ekonomi Bakanı Sayın Dragica Sekulic’in onurlandırmasıyla gerçekleşecek söz konusu foruma, çeşitli sektörlerden Karadağ’lı firmalarının katılımı beklenmekte olup, bu firmalar ile ikili görüşmeler gerçekleştirilmesi imkanı olacaktır.
Karadağ ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik hareketliliğe önemli ivme katacak söz konusu foruma katılım ücreti DEİK üyesi firmalar için 500 TL, DEİK üyesi olmayan firmalar içi ise 600 TL olup, katılım için aşağıda yer alan katılım formunu 30 Eylül 2019 Pazartesi günü mesai bitimine kadar doldurmanız gerekmektedir.
Kayıt formu: https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1037/13570
Bilginize.

ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ TEBLİĞLERİ REVİZYON ÇALIŞMALARI


Sayın üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Sekreterliği'nden Odamıza gelen yazıda; 2013/4284 sayılı Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararının 4’üncü maddesine istinaden hazırlanan Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliğlerinin çoğu her yıl ilgili kurum ve kuruluşların görüş ve değerlendirmeleri alınarak revize edildiği belirtilmektedir.
Yazıda devamla, Bakanlıkça 2019 yılına ait Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliğleri ve bu Tebliğlerin bazılarında değişiklik yapılmasına ilişkin Tebliğler ile “İhracatta Ticari Kalite Denetimlerinin Risk Esaslı Yapılması Amacıyla Firmaların Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliğin (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2017/22) “ ve “Tütün ve Tütün Mamülleri, Alkol ve Alkollü İçkilerin İthalat Denetimi Tebliğin (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2018/19)”, 2020 yılında yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete’de yeniden yayımlanmasına yönelik çalışmalara başlandığı bildirilmektedir.
Söz konusu Tebliğlere, https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Kurum/24308261 adresinden ulaşmanız mümkündür. Bu kapsamda anılan Tebliğler hakkında olabilecek görüşlerinizin Bakanlığa iletilmek üzere en geç 26 Eylül 2019 tarihine kadar [email protected] adresine iletilmesi gerekmektedir.

Bilginize.

HİZMET TİCARETİ KISITLILIK ENDEKSİ


Sayın üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Sekreterliği'nden Odamıza gelen yazıda; hizmet ticareti önündeki engellerin belirlenmesi ve bu engellerin sayısallaştırılmasını teminen iktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından Hizmet Ticareti Kısıtlılık Endeksi Veritabanı (STRI) oluşturulduğu belirtilmektedir. Söz konusu veritabanının, OECD üyesi ülkelerde 22 hizmet sektörünü etkileyen düzenlemeler göz önünde bulundurularak hazırlandığı ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, Hindistan Dış Ticaret Enstitüsü (IIFT) tarafından, hizmet sektörleri önündeki engellerin ve ihracatçıların hizmet sunumunda karşılaştıkları kısıtlamaların tespit edilebilmesini teminen bir çalışma gerçekleştirildiği bildirilmektedir. Söz konusu çalışma kapsamında OECD veritabanında bulunan eksikliklerin giderilmesinin, ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerin görüşleri ve öncelikleri hesaba katılarak kriterlerin belirlenmesinin ve ülkelerin hizmet ticareti alanında kısıtlılık endekslerinin oluşturulmasının öngörüldüğü ifade edilmektedir. Yapılacak çalışmanın sonuçlarının Nursultan'da (Astana) gerçekleştirilecek 12. Bakanlar Konferansında sunulması ve medya ile paylaşılması öngörülmektedir.

Yazıda, çalışma kapsamında hazırlanan anket formuna aşağıdaki linkten erişim imkanı mevcut olup, söz konusu anket formunun ilgili hizmet sektöründe faaliyet gösteren ihracatçı ve ithalatçılar tarafından doldurulmasının, ülkemiz hizmet sunucularının/iş insanlarının karşılaştıkları engellerin çalışmaya yansıması bakımından önem arz ettiği bildirilmektedir.
Bu kapsamda, aşağıda yer alan internet adreslerinden ulaşabileceğiniz bilgi notu ve rehberin anket çalışmasında yardımcı olabileceği değerlendirilmektedir.

http://docs.iift.ac.in/survey/stri/
http://docs.iift.ac.in/survey/stri/brief.pdf
http://docs.iift.ac.in/survey/stri/Guidelines.pdf


Bilginize.