Dış Ticaret Bülteni
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Angola'ya Resmi Ziyareti Kapsamında Angola-Türkiye İş Forumu
Sayın Üyemiz,
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)’den alınan bir iletide, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 17-18 Ekim 2021 tarihlerinde Angola’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirmesinin öngörüldüğü belirtilmekte olup, 18 Ekim 2021 Pazartesi günü, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonunda Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle başkent Luanda’da bir İş Forumu gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirilmektedir. 30 milyonu aşan nüfusu, sahip olduğu rezervler ile kıtanın en büyük ikinci petrol üreticisi olan Angola ile ülkemiz arasındaki ticaret hacmi 2020 yılında 187 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Ülkemiz, Angola’ya ağırlıklı olarak başta değirmencilik ürünleri olmak üzere gıda, makine ve ekipmanları, plastik, demir-çelik gibi ürün gruplarında ihracat gerçekleştirmektedir. Bunun yanında, Angola’dan hayvan yemi, ağaç ve türevi ürün gruplarında ithalat yapılmaktadır. Tekstil, deri ve deri mamulleri, madencilik, enerji ve inşaat gibi sektörlerde ülkemiz iş dünyası açısından Angola’da önemli fırsatlar olduğu değerlendirilmektedir. Uçak bileti ve konaklama rezervasyonları katılımcılar tarafından münferit olarak organize edilecek olup, Kurulumuz tarafından sağlanacak transferler için önerilen uçuş ve otel bilgisi bilahare paylaşılacaktır. Söz konusu İş Forumu’na katılmayı arzu eden üyelerinizin 13 Ekim 2021, Çarşamba günü saat 18.00’e kadar bağlantıda yer alan kayıt formunu doldurarak ödeme dekontunu
[email protected] e-posta adresine iletmeleri önemle rica olunur.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Nijerya'ya Resmi Ziyareti Kapsamında Nijerya-Türkiye İş Forumu
Sayın Üyemiz, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)’den alınan bir iletide, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 18-20 Ekim 2021 tarihlerinde Nijerya’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirmesi öngörülmektedir. Bu bağlamda, 19 Ekim 2021 Salı günü, , Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonunda Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle başkent Abuja’da bir İş Forumu gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirilmektedir. Kıtanın en büyük ekonomisi ve aynı zamanda petrol üreticisi olan Nijerya’nın nüfusu 2020 yılı itibarıyla 206 milyon kişidir. Nijerya ile ülkemiz arasındaki ticaret hacmi 2020 yılında 740 milyon dolar seviyelerinde gerçekleşmiştir. Ülkemiz Nijerya’ya başta mineral yağlar olmak üzere makine ve ekipmanları, demir-çelik, gıda ve mobilya ürün gruplarında ihracat gerçekleştirmektedir. Buna karşın, mineral yağlar, gıda ve ağaç ürün gruplarından ithalat yapılmaktadır. Uçak bileti ve konaklama rezervasyonları katılımcılar tarafından münferit olarak organize edilecek olup, Kurulumuz tarafından sağlanacak transferler için önerilen uçuş ve otel bilgisi bilahare paylaşılacaktır. Söz konusu İş Forumu’na katılmayı arzu eden üyelerinizin 14 Ekim 2021, Perşembe günü saat 18:00’e kadar DEİK Üye Portalı (deik.org.tr) yer alan kayıt formunu doldurarak ödeme dekontunu
[email protected] e-posta adresine iletmeleri önemle rica olunur.
Tanzanya Standartlar Bürosu tarafından duyurusu yapılan İhale
Sayın Üyemiz,
T. C. Ticaret Bakanlığı Darüsselam Ticaret Müşavirliği’nden alınan bir iletide, Tanzanya Standartlar Bürosu / Tanzania Bureau of Standards tarafından duyurusu yapılan ihaleye TANePS - View Tender Details linkinden erişim sağlanabileceği bilgisi verilmiştir.
Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri Hk.
Sayın Üyemiz,
T.C. Ticaret Bakanlığı, TOBB, TİM, OSBÜK koordinasyonunda ve İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği ev sahipliğinde aşağıda yer alan program çerçevesinde 12 - 13 Ekim 2021 tarihlerinde Sakarya, Kocaeli, Zonguldak ve Düzce illerinde yerleşik iş dünyasına yönelik "Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri” gerçekleştirilecektir.
Seminerlere katılımınız hem Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanan Devlet Yardımları, Ticaret Bakanlığının güncel online hizmetleri ve günümüz dış ticaretinin en önemli konularında deneyimli uzmanların sunumlarını izleme, bu konularda bilgilerinizi geliştirme ve uygulamada karşılaşılan sorunlara yanıt alma olanağı bulacak olmanız hem de mevcut ihracatınızın geliştirilmesi, yurt dışı pazarlardaki rekabet gücünüzün artırılması ve yeni pazarlara açılımınız açısından önem arz etmektedir.
Webinar şeklinde gerçekleşecek seminere katılım ücretsizdir. Seminer bitiminde katılımcılara "Katılım Belgesi” verilecek olup, söz konusu belge katılımcıların bildirdikleri e-posta adreslerine bilahare gönderilecektir.
Kayıt Bağlantısı:
https://zoom.us/webinar/register/WN_3Mm47arFSUyiQ-ySNMy0ow
Ek: 05102021_DTBS_Programi.pdf (satso.org.tr)
Brexit sürecinde Birleşik Krallık ile Avrupa Birliği arasında taşımalar hakkında güncelleme
Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden alınan yazıda, Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği'nden (IRU) alınan yazıya atfen, Brexit süreci ile Avrupa Birliği'nden ayrılan Birleşik Krallık (İngiltere) gümrük prosedürlerindeki güncellemeler paylaşılmıştır. Bu çerçevede; tam gümrük beyan ve kontrolleri daha önce duyurulduğu üzere 1 Ocak 2022 itibariyle başlayacaktır. İthalatlarda Emniyet ve Güvenlik Beyanı şartı 1 Temmuz 2022 itibariyle yürürlükte olacaktır. İhracatlarda Emniyet ve Güvenlik beyanı şartında bir değişiklik olmayıp 1 Ekim 2021 itibariyle yürürlükte olacaktır.
İşlemlerin yürürlük takvimi aşağıdaki şekilde gerçekleşecektir:
- 1 Ekim 2021 itibariyle uygulanacak olan Bitki Sağlık Kontrolüne (SPS) tabii yüklerdeki ön bildirim zorunluluğu 1 Ocak 2022 olarak güncellenmiştir.
- 1 Ekim 2021 itibariyle uygulanacak olan yeni getirilen İhracat Sağlık Belgeleri / Sertifikaları zorunluluğu 1 Temmuz 2022 olarak güncellenmiştir.
- 1 Ocak 2022 itibariyle uygulanacak olan sınır kontrol noktalarındaki SPS'e tabii yüklere yönelik fiziki ve Bitki Sağlığı Sertifika kontrolleri, 1 Temmuz 2022 olarak güncellenmiştir.
- 1 Ocak 2022 itibariyle uygulanacak olan İngiltere'ye ithalatlarda, Emniyet ve Güvenlik Beyannamesi sunma zorunluluğu 1 Temmuz 2022 olarak güncellenmiştir.
- İngiltere çıkışlarda, EXS (bir çıkış özet beyannamesi) sunulması 1 Ekim 2021 itibariyle zorunlu olacaktır.
- İngiltere'ye ithalatlarda, ENS (giriş özet beyannamesi 1 Temmuz 2022 itibariyle zorunlu olacaktır.
Taşımacıların sorumluluğu kapsamında İngiltere'den çıkış yapacak aşağıdaki yük hareketlerinde EXS zorunludur:
- Transit işlemler (Ortak Transit Sözleşmesi veya TIR Sözleşmesi) kapsamında eşya hareketi;
- AB taşımacılık kuralları kapsamında hareket eden boş palet, konteyner, taşıtlar;
- Yükün geçici depolandığı durumlardaki belirli kategoriler.
İngiltere'den çıkış yapacak yükler için ihracat beyannamesinin emniyet ve güvenlik bilgisini içermesi gerekli olup, taşımacılar (veya ihracatçıları/acenteleri) ilk olarak bu bilginin ihracat beyannamesinde bulunduğundan emin olmak zorundadır. Eğer ihracat beyannamesinde bu veri eksik ise, taşımacı hareket etmeden önce EXS'in düzgün şekilde sunulmasını sağlamak zorundadır.
İngiltere'den çıkışlarda, EXS karayolu taşımalarında hareketten 1 saat öncesine kadar, kısa deniz yolculukları için- limandan çıkmadan 2 saat öncesine kadar gönderilmelidir. EXS beyanı dahil olarak İhracat beyannameleri, Ulusal İhracat Sistemi (National Export System – NES) tabanlı olan HMRC Customs of Import and Export Freight (CHIEF) uygulaması üzerinden yapılır. Taşımacıların kendilerinin de EXS beyannamesi verme imkanları olsa da, CHIEF erişimlerinin olması gereklidir
Bu nedenle, çoğu taşımacının, EXS beyanlarını göndermek için gümrük komisyoncularının hizmetlerini kullanma ihtiyacı duyacağı anlaşılmaktadır.
Bu konuda, üyelerimize, İngiltere'deki TIR Kefil Kuruluşu olan RHA tarafından RHA aracılık hizmetlerinin (https://www.rhacustoms.co.uk/) taşımacılara sunulabileceği konusunda bilgilendiriyoruz. İngiltere'de hizmet sunan tüm Gümrük acentelerinin tam listesine EK3'deki internet adresinden ulaşılabilmektedir.
İngiltere gümrük idaresine bir ihracat beyanının nasıl doldurulup gönderileceğine dair daha fazla bilgi EK4'deki internet adresinden temin edilebilir.
İngiltere – Avrupa Birliği arasındaki TIR Karnesi kapsamında yapılan taşımalara ilişkin olarak son dönemde artan sorunların önlenmesi amacıyla Calais ve Dunkerque gümrük idarelerinde gümrük memurlarına yönelik olarak IRU tarafında eğitimler düzenlenmiştir. Buna rağmen artan eksik işlemli TIR Karnesi kapsamı taşımalarında sonradan bir takibat ile karşılaşmamak için TIR Karnesi Hamillerinin aşağıdaki konulara özellikle dikkat etmeleri gerekmektedir:
-TIR Karnesi Hamilleri İngiltere'ye giriş yapmadan önce, AB gümrük bölgesi çıkışında (örneğin Calais'de) TIR Karnesi işlemlerinin tamamlandığından her zaman emin olmalılar, zira TIR Karnesi üzerinde ilgili mühürlerin eksik olması AB giriş/hareket gümrük idarelerince potansiyel olarak takibat açılmasına sebep olabilir. Bu nedenle, TIR Karnesi Hamilleri, Eurotunnel'e geçmeden veya gemiye binmeden önce zorunlu olarak TIR Karnelerini sınır kapısı gümrük makamlarına ibraz etmek zorundadırlar.
- TIR Karnesi Hamillerine, İngiltere'de başlayan TIR taşımalarında, AB gümrük sahasına geçilmeden önce; ellerinde olan TIR Karnelerini, en az, gerekli olan tüm taşıma belgeleri ve bilgileri (örneğin; MRN) ile birlikte bulundurmaları gerektiği hatırlatmalı.
- TIR Karnesi Hamilleri, karşılaşabilecekleri herhangi bir sorunda, sorun yaşandığı anda, ivedilikle Birliğimize hızlı çözüm sağlamaları için bilgi vermeliler.
Bilgilerinize sunarız,