Dış Ticaret Bülteni
TÜRKİYE – ARNAVUTLUK TİCARET VE SANAYİ ODASI FORUMU I.EKONOMİK KONFERANSI
Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Sekreterliği'nden Odamıza gelen yazıda; 29 Ocak 2021 tarihinde, sanal ortamda, “Türkiye – Arnavutluk Ticaret ve Sanayi Odası Forumu I. Ekonomi Konferansı” düzenlenmesi öngörülmektedir.
Arnavutluk Maliye ve Ekonomi Bakanı Anila Denaj ve T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılarak dinleyicilere hitap etmesi öngörülmektedir. Konferansa katılmak isteyenlerin https://tobb-org.zoom.us/webinar/register/WN_63PFYOYQTFeusGluJ7Ljuw linki üzerinden kayıt yaptırabileceği etkinlikte Arnavutluk ve Türkiye’deki yatırım imkanları üzerine sunumlar gerçekleştirilecek ve akabinde başarılı iş insanları iş yapma deneyimleri üzerine tecrübe paylaşımında bulunacaktır.
Saygılarımla,
GİNE YATIRIM FORUMU HK.
Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Sekreterliği'nden Odamıza gelen yazıda; Gine Yatırımlar ve Kamu – Özel Sektör Ortaklığı Bakanlığı ile Gine Özel Sektör Yatırımlarının Teşviki Ajansı (APIP) ortaklığında, Afrika Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası/Uluslararası Finans Kurumu desteğiyle, Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde’nin himayelerinde 24 – 26 Şubat 2021 tarihlerinde Konakri Sheraton Otel’de Gine Yatırım Forumu’nun düzenlenmesinin planlandığı belirtilmektedir.
Saygılarımla,
LİBYA FİRMA - İŞVEREN İDARE GÖRÜŞMELERİ
Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza intikal eden yazıda; Türkiye ile Libya arasında 13.08.2020 tarihinde imzalanan Mutabakat Zaptı’nın (MoU) taraflar açısından iç onay süreçleri tamamlanıp resmen yürürlüğe girdiği bildirilmiştir.
Bahse konu Mutabakat Zaptı’nın temel amacının firma-işveren idare görüşmelerinin gerçekleştirilmesine zemin hazırlamak ve önemli kural ve ilkeleri belirleyen bir kılavuz metin görevi görmek olduğu, bu kapsamda, metnin esasen her iki tarafın (firma-işveren idare) görüşme yapmalarını sağlamak ve bunu kolaylaştırmak üzerine kurulduğu belirtilmiştir.
Yazıda devamla, söz konusu MoU'da öngörülen takvim çerçevesindeki görüşmelerin yapılmasına yönelik ilk 90 günlük sürenin, 24 Aralık 2020 tarihi itibariyle dolduğu, kesin hesap (final account) icin firmaların, Libyalı işveren idarelere başvurmaları için öngörülen ikinci 90 günlük sürenin de aynı günden itibaren başladığı iletilmiştir.
Bu kapsamda, ilk 90 günlük süre içerisinde Libyalı idarelere başvuru yapmış olan firmaların yanı sıra, herhangi bir görüşme talebinde bulunmamış olan firmalar da, kesin hesap için ilgili işveren idareye 90 gün içerisinde başvuru yapabilecekleri ifade edilmiş olup, başka bir deyişle, firmalarımızın, MoU kapsamında, yürürlük tarihinden itibaren 180 gün içerisinde kesin hesap isteme hakkına sahip olduğu vurgulanmıştır.
Bilgilerinize sunarız,