Dış Ticaret Bülteni
Ticaret Bakanlığı’ndan alınan yazıda gümrük idarelerinde yapılan fazla çalışma uygulaması esaslarının 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 221’inci maddesi, 07.10.2009 tarihli ve 27369 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2009/15481 sayılı Kararnamenin 121-125’inci maddeleri ile 21.11.2009 tarihli 27413 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 74 Seri No.’lu Gümrük Genel Tebliği ile belirlendiği açıklanmıştır.
Yazıda devamla, ihracatçı firmaların yıl sonu taahhüt kapatma noktasında yaşadıkları yoğunluk göz önünde bulundurulduğunda, özellikle Aralık ayı içerisinde hafta sonları da dahil olmak üzere, mesai saatleri dışında işlem yapmak isteyen yükümlülerin fazla mesai taleplerinin karşılanması hususunda, tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerinin 14.12.2018 tarihli yazıları ile talimatlandırıldığı kaydedilmiştir. Üyelerimize duyurulur.
İhracatçı firmaların uluslararası rekabet güçlerinin artırılması, ihraç pazarlarındaki fırsatları değerlendirmeleri ve karşılaşabilecekleri engellere hazırlıklı olmalarını sağlamak doğrultusunda başta hedef ve öncelikli ülkeler olmak üzere firmalarımıza dış pazarlarla ilgili en güncel ve doğru bilginin sağlanması ve çeşitli ülkelerde resmi kurumlar tarafından alınan ihracatımızı doğrudan etkileyebilecek kararlar hakkında güvenilir bilginin temini ihracatın gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır.
Ticaret Bakanlığı bu amaçla 2018 yılı Aralık ayı itibarı ile “Ülke Masaları Bülteni” yayınlanmaya başlanmıştır. Aylık periyotta yayınlanacak olan bültende dış pazarlarda ticareti doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilecek düzeydeki kararlar (çeşitli ürünlere uygulanan gümrük vergilerinin yükseltilmesi, vergi dışı önlemler vb.) ile ticari faaliyetler ve etkinliklere ilişkin haberler yer alacaktır. Ayrıca, Ticaret Bakanlığı’nca belirlenen hedef ve öncelikli ülkelerden başlamak üzere bültenin her sayısında seçilen ülkelere ihraç potansiyeli taşıyan ürünleri de içeren ülke bulgularına da yer verilmesi planlanmaktadır.
Ülke Masaları Bültenine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği web sayfası TOBB Birimleri sekmesi Dış Ekonomik İlişkiler Dairesi altındaki Dış Ticaret Müdürlüğü birim sayfasındaki Ülke Masaları Bülteni bölümünden (https://www.tobb.org.tr/DisTicaretMudurlugu/Sayfalar/UlkeMasalariBulteni.php) ve Ticaret Bakanlığı Ülke Masaları (https://www.ticaret.gov.tr/yurtdisi-teskilati/ulke-masalari-bulteni) ve duyurular bölümlerinden ulaşılabilecektir.
YURT DIŞI YATIRIM ENDEKSİ 2018 20 Aralık 2018 Perşembe
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'ndan alınan yazıda, Yurt Dışı Yatırımlar İş Konseyi ve Bain & Company işbirliği ile hazırlanan Yurt Dışı Yatırım Endeksi raporunun yayımlandığı, aşağıdaki bağlantıda yer alan endeksin, Türk yatırımcıları açısından önem arz eden seçilmiş belli başlı kriterlere göre ülkeleri derecelendirmekte olduğu, bu yıl üçüncüsü hazırlanan endeksin dönemsel olarak güncellendiği bildirilmiştir.
https://www.deik.org.tr/uploads/yurtdisi-yatirim-endeksi-2018.pdf
Yazıda devamla, önceki yıla kıyasla endekste, yüksek gelirli ülkeler sınıfında Birleşik Krallık (İngiltere), bu yıl liderliği ABD’den devraldığı, orta gelirli ülkeler sınıfında Çin liderliğini korurken; düşük gelirli ülkeler sınıfında ise Endonezya'nın ilk sırada yer aldığı, bölgesel bağlamda Amerika’nın biraz ikinci planda kaldığı dönemde, Doğu Avrupa ülkeleri yatırım adresi olarak son yıllardaki çıkışlarını sürdürdüğü belirtilmiştir. Üyelerimize duyurulur.
AVRUPA BİRLİĞİ SANAYİ GÜNLERİ
İktisadi Kalkınma Vakfı tarafından alınan yazıda, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından gönderilen bilgilendirme yazısında, Avrupa Komisyonu'nun düzenlediği Avrupa Sanayi Günleri 2019 yılının son yayımının görüşüleceği ve organizasyonun 5-6 Şubat 2019 yılında Belçika'nın Brüksel şehrinde gerçekleştirileceği bildirilmiştir.
Söz konusu yazıda, katılımcıların Sibiu zirvesinde Avrupa'nın geleceği konusundaki tartışmalara katkıda bulunabilecekleri, Komisyonun sanayi politikasına yeni bir yaklaşım getiren Sanayi Politika Strateji İletişimi'nin hali hazırda var olduğu, ancak, sanayinin hala uzun vadeli kilit eğilimleri belirleyecek, ileriye dönük bir yaklaşıma ve bir sonraki Komisyon'dan politikaya ihtiyaç duyduğu belirtilmiştir.
Yazıda devamla, 2019 Avrupa Sanayi Günleri aynı zamanda toplumsal boyutlara ve sosyal yatırımlara ve sanayi yatırımlara daha fazla odaklanacak ve AB politikalarının yaklaşmakta olan Avrupa Parlamentosu seçimlerini dikkate alarak Avrupa vatandaşları için nasıl faydalar sağladığını gösteren çalışma olacağı belirtilmiştir.
2019 AB Sanayi Günlerine kayıt aşağıdaki bağlantıda yer almakta olup, daha detaylı bilgiye https://ec.europa.eu/growth/content/eu-industry-days-high-level-conference-2019_en adresinden ulaşılabilmektedir.
İSTANBUL TİCARET ODASI 2019 YILI FUAR PROGRAMI HK. 20 Aralık 2018 Perşembe
Ülkemizin gerçek değerleri ile tanıtılması, ihracatın arttırılması, sektörlere yeni iş imkanları sunulması amacıyla İstanbul Ticaret Odası tarafından düzenlenen 2019 yılı fuar programı aşağıdaki bağlantıda yer almaktadır.Fuar katılımı ile ilgili aşağıda irtibat bilgileri yer alan İstanbul Ticaret Odası ile temasa geçilebilmektedir.
Üyelerimize duyurulur.
İrtibat Bilgileri
Tel: (212) 4556000
E-posta: [email protected]
İSTANBUL TİCARET ODASI’NIN 2019 YILI FUAR PROGRAMI İÇİN TIKLAYINIZ.
YEMEN İÇİN YARDIM TOPLAMA KAMPANYASI 25 Aralık 2018 Salı
Yemen'de yaklaşık 4 yıldır devam eden iç savaş nedeniyle dünyanın en büyük açlık krizinin yaşandığı, son dönemde iyice artan şiddet hareketleri nedeniyle evsiz kalan ve yurtlarını terk eden binlerce insan; mülteci durumuna düşerek komşu ülkelere sığınmaya çalışmakta , barınma , açlık , susuzluk ve salgın hastalık tehlikesi ile karşı karşıya bulunmakta olduğu , halkın çaresiz bir şekilde hayatta kalma mücadelesi verdiği ve 22 milyon insan acil insani yardıma ihtiyaç duymakta olduğu , bu nedenle Adanalı hemşehrilerimizin beklentisi doğrultusunda Yemen'de bulunan halkın karşı karşıya bulunduğu sıkıntıların hafifletilmesi ,amacıyla Adana Valiliği uhdesinde yardım kampanyası başlatılmıştır.
Başlatılan bu yardım kampanyasında
1-Kaymakamlıklarımız , belediyelerimiz ile kamu kurum ve kuruluşlarımızca toplanılan yardımlar ekte belirtilen hesap numaralarına aktarılacaktır.
2-Gerçek veya tüzel kişiler bu hesaba doğrudan bağış yapabilecektir.
3-İçişleri Baakanlığı(Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) tarafından açılan SMS hesabına "Yemen" yazıp 1866 ya SMS göndererek 10 TL bağış yapılabilecektir.
YEMEN İNSANİ YARDIM KAMPANYASI HESAP NUMARALARI
T.C. ZİRAAT BANKASI ATATÜRK CADDESİ /ADANA ŞUBESİ
TL-Hesap IBAN No : TR 650001000931880044715001
ABD Doları Hesap IBAN No : TR380001000931880044715002
EURO Hesap IBAN No : TR 110001000931880044715003
ABD'NİN İRAN'A YÖNELİK YAPTIRIMLARI HK.
Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan yazıda, ABD Ankara Büyükelçiliği yetkilileri tarafından, Dışişleri Bakanlığına iletilen notta; Mahan Air şirketiyle ilişkilerini sürdüren firmalarımız hakkında Dışişleri Bakanlığına bilgi sunulduğu belirtilerek, Hükümetimizin Mahan Air şirketiyle çalışan firmalarımızı tespit etmesinin ve anılan şirketle iş ilişkilerini sonlandırmaları yönünde bu firmalarımızı zorlamasının beklendiği belirtilmiştir.
Yazıda devamla, ilgili şirketlerimizin Mahan Air şirketiyle bağlarını sonlandırma yönünde attıkları adımlar hakkında bilgi paylaşımı yapılmasının talep edildiği bildirilmiştir.
Üyelerimize duyurulur.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TÜRKİYE - ÜRDÜN ORTAKLIK ANLAŞMASI'NIN FESHİ HK.
Ticaret Bakanlığı’ndan gelen yazıda, ülkemiz ile Ürdün arasında var olan Serbest Ticaret Anlaşması (STA)’nın üst düzeyde gerçekleştirilen tüm girişimlere rağmen Ürdün tarafından feshedildiği belirtilmiştir.
Yazıda, Ürdün Sanayi, Ticaret ve Tedarik Bakanlığı tarafından 21 Ekim 2018 tarihinde Ürdün Sanayi ve Ticaret Odalarına gönderilen resmi yazıda 22 Kasım 2018 tarihi itibariyle Türkiye’den yapılan ithalatta üçüncü ülkelere karşı uygulanan gümrük vergilerinin geçerli olacağı duyurusunun yapıldığı kaydedilmiştir.
Yazıda devamla, anılan STA’nın iptalinin gereği olarak, Ürdün’den ithalatta üçüncü ülkelere uygulanan gümrük vergilerinin uygulanması amacıyla, Cumhurbaşkanlığı makamınca imzalanan “ithalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapan Cumhurbaşkanlığı Kararı” ile STA kapsamında Ürdün’e sağlanan tarife kontenjanlarının iptalini teminen, “Ürdün Haşimi Krallığı Menşeli Bazı Tarım ve İşlenmiş Tarım Ürünleri ithalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararın Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Karar’ın Resmi Gazete’de yayımlanarak 22 Kasım 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiği ifade edilmiştir.
Bu itibarla, 22 Kasım 2018 tarihinden itibaren Ürdün’e gerçekleştirilecek ihracat işlemlerinde Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi (MEDOS) üzerinden veya manuel olarak tercihli ticarette kullanılan menşe belgelerinin (EUR.1 Dolaşım Belgesi ve EUR.MED Dolaşım Belgesi) düzenlenemeyeceği bildirilmektedir.
MENŞE VE DOLAŞIM BELGELERİ OTOMASYON SİSTEMİ (MEDOS) HK.
Ticaret Bakanlığı’ndan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne gönderilen yazıda, Menşe Şahadetnamesi ve Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A) belgelerinin MEDOS üzerinden düzenlenmesi ve onaylanması uygulamasına 30 Ekim 2018 tarihinden itibaren başlanacağı belirtilmekle birlikte söz konusu belgelerin ikinci bir bildirime kadar her iki usulde de (hem manuel hem de elektronik olarak) düzenlenmeye devam edileceği kaydedilmiştir.
Yazıda devamla elektronik ortamda düzenlenen diğer menşe ispat ve dolaşım belgelerinde uygulamanın aksine bahse konu belgelerin üzerinde karekod veya doğrulama koduna yer verilmeyeceği ve mezkur belgelerin elektronik ortamda onaylanmasının ardından Odamızca ıslak imzalı olarak imzalanmasının gerektiği açıklanmıştır. Oda mührü elektronik belgede yer alacağından ayrıca Oda mührü basılmayacak olup; elektronik kaşenin üzerine ıslak imza tatbik edilecektir.
Bilindiği üzere barkodsuz eski belgelerin manuel onaylarının MEDOS’tan takibi bulunmamaktadır. Bu nedenle halihazırda firma/gümrük müşaviri stokunda bulunan barkodsız Mense Şahadetnamesi ve Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A) belgeleri sadece manuel olarak onaylanmaya devam edilecektir. Diğer taraftan, barkodlu olarak basımı gerçekleştirilen anılan belgelerin ise MEDOS sistemi üzerinden elektronik ortamda onay işlemi tamamlandıktan sonra ihracatçı firma tarafından Odamıza getirilip ıslak olarak imzalatılacaktır.
TOBB TÜRKİYE 100 HK.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Odamıza iletilen 12.12.2018 tarih ve 18653 sayılı yazıda; TOBB öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğinde, Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerinin belirlenerek, söz konusu şirketlerin görünürlüklerini artırmak ve bu şirketlerin ekonomik bağlantılarını kuvvetlendirmek amacıyla 2011 yılından beri ‘’TOBB Türkiye 100’’ programının yürütülmekte olduğu belirtilmektedir.
2012-2015 dönemi satış gelirleri dikkate alınarak listeye giren Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri, Türkiye Odaları ve Borsalar Birliği Konferans salonunda 25 Ocak 2017 tarihinde gerçekleştirilen tören ile ödüllerini almışlardır. Türkiye 100 şirketleri, değerlendirmeye alınan dönemde, satış gelirlerini ortalama yüzde 438 oranında, çalışan sayılarını da yüzde 74 oranında arttırmışlardır.
Türkiye 100 listesindeki şirketlerin faaliyet gösterdikleri sektörlerin çeşitliliği, Türkiye ekonomisinin dinamizminin güzel bir göstergesidir.
TOBB Türkiye 100 şirketlerinin kamuoyuna duyurulmasıyla birlikte yazılı ve görsel basında çok sayıda haber yapılmıştır. Görünürlükleri artan şirketlerin yeni ortaklara, müşterilere ve tedarikçilere erişimleri kolaylaştırılmıştır.
TOBB Türkiye 100 program 2018 yılında da devam edecek olup, şirketlerin 2015-2017 dönemindeki yıllık ortalama satış gelirlerinin büyüme hızı dikkate alınacaktır.
Başvuru kriterlerini sağlayan şirketler büyüme hızlarına göre sıralanacak, en hızlı büyüyen şirket birinciliği alacaktır.
Türk özel sektörünün dünyayla olan bağlantılarının kuvvetlendirilmesine imkan sağlayacak olan TOBB Türkiye 100 ile ilgili detaylara turkiye100.tobb.org.tr adresinden ulaşılabilecek olup, kriterlere uyan firmaların müracaatının en geç 31 Ocak 2019tarihine kadar belirtilen adres üzerinden sağlanması gerekmektedir.
Üyelerimize duyurulur.